Expositie Museum Eungs Schöppe Markelo, mei t/m aug 2014

 

Naar aanleiding van een artikel in lifestyle magazine Noaber kreeg ik contact met het museum Eungs Schöppe in Markelo. Zij hadden wel interesse in een expositie van mijn fietsjes, zoals ik die eerder al in de bibliotheken van Zutphen, Brummen en Eerbeek had tentoongesteld. Om kort te gaan, een ruime selectie fietsjes staat nu uitgestald in vier prachtige vitrines, te midden van nostaligische klederdrachten en oude landbouwwerktuigen. Een combinatie die ik zelf niet meteen zou verzinnen. Alhoewel, ook de fiets heeft een rijke historie, inclusief antieke wielertruien en bijzondere gereedschappen. Beroemd is een verhaal uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk: de Franse renner Eugène Christophe brak in de Tour van 1913 tijdens de afdaling van de Tourmalet zijn voorvork. Volgens de strenge regels van toenmalig Tourdirecteur Henri Desgrange moesten renners zelf hun reparaties uitvoeren. En dus moest Christophe te voet naar het dichtsbijzijnde dorp. Bij de plaatselijke smid was hij uren kwijt met het aan elkaar smeden van de stukken voorvork. En door dat oponthoud verloor hij de Tour.
Speciaal voor deze expositie maakte ik vooraf - samen met mijn webmaster Jo Han Khouw - een een reisje naar Nieuwpoort (België). Daar is de winkel van Noël De Scheemaecker (http://www.miniatuurfietsen.be/). Een zeldzaam adres, waar je miniatuurfietsjes kunt kopen. Ik had nog wat wielrennertjes nodig voor het onderdeel Tour de France. En vond ook een ploeg Nederlandse renners in oranje Rabobankshirt Collectors items! Hier in Markelo komen de Rabo's  nog eenmaal in actie... Ze werden meteen gespot door museummedewerker Henk Zomer, die ook enkele andere fietsjes van dichtbij fotografeerde.

Op deze pagina enkele foto's van de expositie in Markelo. Met als bijlagen diverse aankondigingen, een persbericht (PDF), een museumfolder (PDF), een interview voor MAX-magazine (vrijdag 18 april 2014) en een artikel in de Stentor (11 aug. 2014, PDF).

artikel 1 artikel 2 artikel Max
.
logo miniatuurfietsen.be artikel stentor

 

Klik op een foto voor vergroting en fotoshow

fietsje tussen de geraniums, foto Henk Zomer het rode fietsje, gekregen van mijn moeder, foto Henk Zomer miniatuurfietsenstalling, foto Henk Zomer burgemeester en meneer pastoor, foto Henk Zomer verdwaalde Tourrenner, foto Henk Zomer Raboploeg op de keien. foto Henk Zomer opbouw van de vitrine, foto Jo Han Khouw hij is de weg nog steeds kwijt, foto Jo Han Khouw vitrine 1, foto Jo Han Khouw vitrine 2, foto Jo Han Khouw vitrine 3, foto Jo Han Khouw vitrine 4. foto Jo Han Khouw Raboploeg met volgwagen (VW), foto Jo Han Khouw bergetappe 1, foto Jo Han Khouw bergetappe 2, foto Jo Han Khouw bergetappe 3, foto Jo Han Khouw Tour de France overzicht, foto Jo Han Khouw Champs Elysées 1, foto Jo Han Khouw Champs Elysées 2, foto Jo Han Khouw overzicht vitrines, foto Jo Han Khouw

 

 

© 20-06-2014 | webontwerp: Jo Han Khouw